Borstvoeding – Hoeveel en hoe vaak

Geef je kindje minimaal 7 voedingen per dag, het liefst meer. In het begin geef je 2 borsten per keer, om de voeding goed op gang te brengen. De borst waarmee je eindigt, daar begin je ook weer mee, zodat beide borsten voldoende gestimuleerd worden.

Vanaf ongeveer de 4e/5e dag is de hoeveelheid voeding die je lichaam produceert, vaak niet in balans met de hoeveelheid die je kindje drinkt (vraag en aanbod). Vanaf die dag is het belangrijk om 1 borst per keer te geven, met eventueel een toetje aan de andere borst. Als je kindje effectief drinkt, heeft het na ongeveer 10-15 minuten de volledige voeding tot zich genomen. Wat daarna nog komt, is voornamelijk zuigbehoefte.

Mijn advies is, om niet langer dan een half uur te voeden, omdat jij en je kindje daar te moe van kunnen worden.

Borstvoeding bestaat uit voor-en achtermelk. Voormelk bevindt zich voorin de borst, is zoet en waterig en vooral dorstlesssend. Achtermelk bevindt zich achterin de borst, is vetter en volwaardiger en is noodzakelijk voor de groei. Het is dus belangrijk dat een borst altijd goed leeg wordt gedronken.

De plasluiers zijn een graadmeter of je kindje voldoende binnen krijgt. Je kindje heeft ongeveer 6 natte luiers per dag, de hoeveelheid ontlasting luiers is per kind verschillend.