Borstvoeding – Borstontsteking voorkomen en genezen.

Borstontsteking ontstaat vaak door:

  • Kou of tocht op de borst (denk daarbij bijvoorbeeld aan visite bij de voordeur of buiten voeden).
  • Achtergebleven voeding.

Advies: laat je borst goed leegdrinken.

Voel na iedere voeding met een vlakke hand of jouw borst echt goed leeg is, het moet soepel aanvoelen. Harde plekken kan je weg masseren, richting jouw tepel (eventueel onder de douche met de sproeier). Het is ook belangrijk om je kindje in verschillende houdingen aan te leggen: liggend, op je arm in de madonna, biological nurtering of de rugbyhouding, zodat de onderkaak zich in de juiste positie bevindt om je borst goed leeg te drinken.

Zorg dat je kindje niet gaat sabbelen, om tepelkloven te voorkomen.

In het begin is het aanleggen voor sommigen soms heel even pijnlijk. Zodra je kindje gaat drinken zal de pijn afnemen. Leg je kindje eventueel opnieuw aan, als jouw tepel niet goed in het mondje zit en ’t pijnlijk blijft.

Een rode, warme, stekende plek is een beginnende ontsteking. Ook heb je soms een soort griepgevoel, of nog erger: beginnende koorts.

Advies: masseer de harde plek weg met je hand, eventueel onder de douche. Leg daarna ijskompressen op de zere plek of smeer jouw borst in met koude kwark. Leg tijdens het voeden een hete natte doek op je borst. Massage met een elektrische tandenborstel helpt ook. Leg je kindje zo aan de borst, dat het onderkaakje richting de zere plek ligt, zodat de opgehoopte melk er uit wordt gedronken. Je kunt dit ook met de kolf proberen.

Bij hoge koorts en aanhoudende pijn raad ik je aan direct je huisarts of verloskundige te bellen.